Uspon Mračnog viteza (The Dark Knight Rises)

„Zašto padamo? Da bismo naučili kako da ustanemo.“ Misao iz prvog dela sada kompletirane filmske trilogije o Betmenu na najbolji način je predvidela tok ove osvežene, ponovo započete priče o Mračnom vitezu čiji završni čin se ovih dana prikazuje u bioskopima. Da li je osmogodišnja avantura Kristofera Nolana okončana na epski način, to ostaje na publici da odluči. Na ono bitnije pitanje već imamo odgovor – pričao o novom Betmenu je završena.

Kao i u prva dva dela, Kristofer Nolan (Cristopher Nolan) započeo je celokupnu zamisao razvojem scenarija koji je pisao zajedno sa bratom Džonatanom (Jonathan Nolan) i dugogodišnjim saradnikom Dejvidom Gojerom (David S. Goyer). Uspon Mračnog viteza bio je zamišljen kao završni čin ove trilogije i u tom pravcu je scenario usmeren. Radnja se odigrava osam godina nakon događaja iz Mračnog viteza, i u priču su uvedeni likovi Seline Kajl (Selina Kyle) i Bejna (Bane) koje glume En Hetavej (Anne Hathaway) i Tom Hardi (Tom Hardy), kao i ne manje važni likovi Džona Blejka (John Blake) kojeg tumači Džozef Gordon-Levit (Joseph Gordon-Levitt) i Mirande Tejt (Miranda Tate) koju glumi Marion Kotijar (Marion Cotillard). U pitanju su dobro poznati likovi iz bogate mitologije Betmenovog sveta.

Centralni negativac, Bejn, kao uragan od sumorno monolitnog Gotama pravi još mračniju scenografiju koja uz poneku vanredno brutalnu scenu daje Usponu crtu koja u prethodnim filmovima nije viđena. Nabildovani zlikovac sprovodi svoj genijalni plan do najsitnijeg detalja, kroz etape koje po intenzitetu daleko premašuju jedna drugu kako se plan bliži vrhuncu. To bi, na neki način, bio Nolanov omaž osmogodišnjem radu na trilogiji i pokušaj da se ispune očekivanja publike. Samo izvođenje lika ipak ostavlja utisak nedovršenosti zbog nedostatka izraza lica koji bi pratili govor.

S druge strane, lik Seline Kajl uspeo je zahvaljujući (neočekivanoj) interpretaciji Hetavejeve, da ukrade apsolutno svaku scenu u kojoj se pojavljuje, što je filmu dalo dozu neophodnog humora koji je pratio i prethodne delove. Majkl Kejn (Michael Caine) drugi je glumac koji je ostavio impresivan utisak, dajući filmu emotivnost koja odgovara završetku jedne epske priče kao što je ova o Betmenu. Uz muzičku podlogu Hansa Cimera (Hans Zimmer) emocije nisu mogle da prođu nezapaženo.

Kao i u prethodnim delovima, pojavljuju se nezaobilazni načelnik policije Gordon kojeg tumači Geri Oldman (Gary Oldman) i predsednik kompanije Vejn Lušijus Foks (Lucius Fox) kojeg igra Morgan Frimen (Morgan Freeman). Pored njih, tu su i drugi likovi iz prethodnih delova, kao i par sporednih negativaca koji se prvi put pojavljuju. Sve u svemu, splet raznovrsnih i međusobno povezanih likova čiji postupci su samo niti u kompleksnoj priči koja uspeva da zatvori krug koji je Nolan započeo pisanjem scenarija za film Betmen počinje (Batman Begins) 2005. godine.

Na kraju, kao i uvek, u centru priče je Gotam Siti, po treći put poprište sukoba i mesto koje je toliko puta bacano na kolena da je neko s pravom postavio duhovito pitanje: „Ko je lud da i dalje tamo živi?“ Bez ulaženja u detalje o priči, Uspon Mračnog viteza je svakako film koji treba pogledati bez obzira na predznanje (čak i ako niste gledali prethodne delove, posle trećeg ćete to poželeti da uradite).

Nolan je svakako uspeo da stvori novog i jedinstvenog Betmena. Uspeo je i da ispriča jednu veličanstvenu priču u kojoj se naziru fragmenti originalnih scenarija odabranih stripova o ovom junaku. Mračnog viteza smestio je među ljude i istovremeno ga izolovao od ljudi bez oduzimanja bilo čega ljudskog u njemu. Dao nam je Betmena kakvog su svi želeli da vide na velikom platnu, a možda i u stvarnosti. I najvažnije, dao nam je materijal koji će drastično da poboljša kvalitet novogodišnjeg televizijskog programa narednih godina.

Šubler

  1. #1 od strane Branko Baćović 2 avgusta, 2012 - 6:13 am

    Cool…

    Moj glumački kolega je imao tu čast da glumi jednu malu ulogu u Betmenu…
    Kaže da je atmosfera snimanja bila super i da cela ekipa vodi računa o svakom glumcu da se oseća dobro i „važno“ tako da kada dođe na njega red… može da da sve od sebe 🙂

  1. Uspon Mračnog viteza (The Dark Knight Rises) | www.blogovnik.com
  2. Uspon Mračnog viteza (The Dark Knight Rises) | www.blogovnik.com

Postavi komentar