Vodič za početnike – Rim

Prestonica Italije i najmnogoljudniji grad sa oko 2,7 miliona stanovnika. Smešten je u regionu Lacio koji se nalazi na centralno- zapadnom delu poluostrva na reci Tibar.

Po legendi, grad je osnovao Romul 21. aprila 753. godine. Arheološki dokazi govore o tome da je grad osnovan na stočarskim naseobinama na brdu Palatino na mestu budućeg foruma. Nalazi se na sedam brežuljaka od bronzanog doba 1500. god pre nove ere. Bio je prestonica Rimskog carstva. Kada je osnovan Konstantinopolj, današnji Istanbul, Rim je prestao da bude prestonica. Do kraja VI veka bio je pod upravom Rimokatoličke crkve, a veliki kulturni procvat doživeo je za vreme renesanse. Ujedinjenjem Italije 1870. godine postao je prestonica, a danas je u svakom smislu centar Italije.

Vatikan Sedište pape koje je sagrađeno iznad groba sv. Petra. Čini ga bazilika sv. Petra i zamak sv. Anđelo.

Vatikan

Najmanja država na svetu, nalazi se u središtu Rima. Sveta stolica, kako ga nazivaju na zapadu upravlja Vatikanom i građanstvo čini sveštenstvo, monasi… U njemu se nalaze muzeji i Sikstinska kapela. Takođe, Vatikan ima svoju tv stanicu, novine, poštu i čuva ga švajcarska garda.

Trg sv. Petra Trg vodi do Katedrale sv. Petra i čini jezgro Vatikana. Na samom početku trg je bio mesto gde je bio Neronov cirkus i bašte i mesto na kome su mučeni mnogi hrišćani pa i sv. Petar.

Trg Svetog Petra

Koloseum Najveći amfiteatar starog Rima, nalazi se istočno od starog foruma. Ranije je mogao da primi 50 hiljada gledalaca. U njemu su se nadmetali gladijatori i samim tim je jedna od nezaobilaznih atrakcija za turiste.

Koloseum

Fontana di Trevi  Iako datira iz 17. veka onakva kakvu je znamo danas je dizajnirao Nikola Salvi 1732. godine. Centralna figura Neptuna. boga mora, upravlja kočijom koju vuku dva nilska konja i oni predsavljaju dva različita raspoloženja mora. Fontana je bila mesto na kojima su se snimali mnogi filmovi i kao što je mnogima već poznato, ko baci novčić u fontanu imaće zagarantovan povratak po narodnom verovanju.

Fontana di Trevi

Španske stepenice  Prostiru se na Pinčo brdu a na vrhu se nalazi francuska crkva Trinita de Monti. Na njima se održavaju nedelje mode I stepenice tada postaju modna pista.  Na trgu se nalazi Barracia Fonatana. Sem građevina ovde se mogu naći butici Prade, Valentina, Gučija…

Španske stepenice

Preostalo vreme u Rimu možete provesti razgledajući, šetajući ili samo ispijajuči kafu na nekom od trgova.

Rim je evropska i svetska prestonica za mnoge a to dokazuje time što tamo možemo videti izvanredne građevine i spomenike, središta modnih centara, radno mesto mnogih ljudi i nezaobilazna destinacija za ljude željne avantura. I ne samo to, u njemu možete da se uverite da na tim temeljima duh starog Rima i dalje živi. Nije bitno da li ste bogati ili ne, svakako bi trebalo da ga posetite jer sama dela govore više od reči.

Izvori:
 Enciklopedija Britanika, knjiga 7, 156. str. (Narodna knjiga, 2005.)
 http://www.rome.info/sights
 http://en.wikipedia.org/wiki/Colosseum

Ivana Pavlović

Buki blog

Advertisements

, , ,

 1. #1 od strane Saša februar 8, 2012 - 11:02 pm

  Fotke su najsuper 🙂 (dalja komparacija ne postoji – ili sam ja „pismeno“ uskraćen)
  🙂
  Pozdrav

  • #2 od strane Marko - Buki blog februar 9, 2012 - 12:28 am

   Zahvalicu ti se u Ivanino ime , posto sam ja ovde administrator a ona mi posalje clanak na email-u… he he 🙂 Drago mi je da ti se svidja 🙂 Videcemo kojim ce clankom da nas iznenadi sledecim 🙂

 2. #3 od strane Staklenna februar 10, 2012 - 3:47 pm

  Kad se jednom vratim ( ali prvo treba da odem) iz Rima, reći ću ti da li je baš sve tako…. 😉

  • #4 od strane Marko - Buki blog februar 10, 2012 - 4:02 pm

   jedva cekamo 🙂

 1. Vodič za početnike – Rim | www.blogovnik.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: