Žil Vern

Danas je 183 godina od rođenja čoveka koji je raspirivao maštu čovečanstvu u skoro tri veka. Podsetimo se i otrgnimo zaboravu…

Žil Vern (Nant, 8. februar 1828. – Amijen, 24. mart 1905.)  Francuska. Njegova porodica je posedovala bogatu pomorsku tradiciju, koja je kasnije prilicno uticala na njegovo pisanje. Kao decak, pobegao je od kuce da bi bio pomocnik na jednom trgovackom brodu, ali je uhvacen i vracen kuci. Godine 1847. odlazi u Pariz na studije prava. Tamo se, medjutim, zainteresovao za pozoriste. 1850. objavljen je Vernov prvi pozorisni komad. Njegov otac je bio besan kada je čuo da Vern neće nastaviti studije prava, tako da je prestao da mu šalje novac. Tako je Vern morao da se izdržava prodajući svoje priče

Uzlet kapitalizma druge polovine 19. veka u Evropi i Americi doneo je ne samo stvaranje enormnog bogatstva buržoaziji već i opšte poboljšanje života običnom narodu. Činilo se da ne postoje granice prirode koje nauka ne može pobediti, odnosno da će prosperitet biti večan. Fascinacija mašinama i naukom, kao i optimističko gledanje u budućnost, našlo je svoj izraz i u svekolikoj umetnosti, a na prelazu u novi, 20. vek počeo je stasavati i poseban književni pravac – naučna fantastika.

Žil Vern , koji je u tridesetak godina aktivnog spisateljskog rada za izdavača dečije literature “Hetzel”, objavio čak 64 romana i 10 zbirki priča. Svoje romane nazivao je “les vodžages edžtraorinaires – izuzetna putovanja” i među njima se, pored avanturističkih dogodovština u egzotičnim delovima zemaljske kugle, nalaze i dela čiji je zaplet baziran na razvoju određenih tehničkih izuma. Naime, Vern je pažljivo pratio stručne časopise i nalazio ideje za određene mašine ili industrijske proizvode, te na njima bazirao zaplete svojih romana. Kombinovanjem naučne podloge i svakovrsnih vratolomija Vern je stvarao dopadljive sadržaje namenjene širokoj publici, od dece školskog uzrasta do ozbiljnih čitalaca.

Mada ga bije glas da je zagovornik budućeg tehnicističkog raja, što i jeste očito u dobrom delu romana, Vern nije uvek bio bezrezervni optimista; moguće je pronaći i tamnije tonove u njegovim zapletima, mada su oni uglavnom marginalni. Najmračniji Vernov roman svakako je “Pariz u 20. veku”, pronađen i objavljen tek pre desetak godina. U njemu on opisuje mnoštvo izuma koji danas zaista funkcionišu, ali i predviđa duhovno osiromašenje i otuđenje žitelja modernih magalopolisa ( zvuči poznato, zar ne? ).

Tehnološki razvoj društva potvrdio je ali, još češće, porekao Vernove zamisli, tako da najveći broj njegovih “izuzetnih putovanja” deluje krajnje naivno, te se danas čitaju jedino kao zanimljiva i zabavna avanturistička literatura, zbog čega se Vern najčešće tretira kao pisac za decu i omladinu. Među najzanimljivije i najčitanije njegove naučnofantastične romane spadaju “Putovanje u središte Zemlje”, “Od Zemlje do Meseca” i nastavak “Oko Meseca”, “20.000 milja pod morem” i nastavak “Tajanstveno ostrvo”, “Robir osvajač” i nastavak “Gospodar sveta”, “Parna kuća”, “Ledena sfinga”, te “Selo u vazduhu”.

U Vernovom slučaju dokazano je pravilo da se naučna fantastika ne može oslanjati isključivo na predviđeni tehnološki razvoj, odnosno biti puka ilustracija blagodeti koja se očekuje jer će, u tom slučaju, vrlo lako i brzo izgubiti aktuelnost i uverljivost, odnosno prokockati umetnički kredibilitet. Ove principe shvatio je H. Dž. Vels, čije delo mnogo bolje izdržava probu vremena od knjiga savremenika mu Žila Verna.

Iako mu dela nisu tako aktuelna kao pre, njegovo ime ostaće upamćeno do kraja civilizacije, hvala mu.

Vladimir Burazor

Advertisements

, , ,

 1. #1 od strane cakulanje februar 8, 2011 - 2:01 am

  Evo teme o kojoj bi ponešto mogla da kažu i školska deca, čak vrlo rado. Za njih Vernovi romani uvek ostaju u sećanju, ako ni po čemu drugom, a ono po fascinaciji čovekom koji je zamislio postojanje podmornice, a koju su ljudi napravili pola veka kasnije; čovekom koji je zamislio i put na Mesec, do koga je takođe došlo mnogo kasnije. Zato, u njihovo ime, hvala čika Žilu Vernu 🙂

 2. #2 od strane Marko - Buki blog februar 8, 2011 - 2:35 am

  a ja cu se zahvaliti u ime mog brata Vladimira koji je napisao ovaj clanak 🙂

 3. #3 od strane Internet Zanatlija februar 8, 2011 - 11:22 am

  Žil Vernove knjige ulepšavaju detinjstvo. 🙂

 4. #4 od strane Marko - Buki blog februar 8, 2011 - 1:10 pm

  Tu si u pravu totalno!:)

 5. #5 od strane Branko Baćović februar 8, 2011 - 5:23 pm

  Bilo kako bilo, nam je zagolicao maštu!

 6. #6 od strane Marko - Buki blog februar 8, 2011 - 5:39 pm

  Zagolicao mastu koja sad je vec realnost u nekim delovima.

 7. #7 od strane Branko Baćović februar 10, 2011 - 8:57 am

  Praktično da je čovek bio mali prorok… nekima se to otvori… i onda vide dalje i više… i dublje 🙂

 8. #8 od strane Lugar februar 11, 2011 - 8:14 pm

  Hvala Žilu Vernu. Ulepšao mi je detinjstvo. Žao mi je što današnja deca ne čitaju kao što smo mi nekada.

 9. #9 od strane Marko - Buki blog februar 11, 2011 - 10:17 pm

  Joj sada vise nista nije kao nekad…ajde da se bar snimaju vise filmovi prema njegovim knjigama pa da se deca na taj nacinu upute…

 10. #10 od strane Nicky jun 8, 2011 - 10:59 pm

  Hiya, I enjoyed reading this bio as I used to read lots of Jules Verne’s novels in my childhood! I am glad I discovered your blog and will pop back. Do visit my blog. God bless.

  • #11 od strane Marko - Buki blog jun 9, 2011 - 12:14 am

   Thank you very much on visiting my blog!! I already visited your blog…l like it !!! 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: