Grof Monte Kristo

Dragi čitaoci, na početku bih želela da vam se izvinim što me nije bilo ovako dugo sa novim člankom, ali ako vam kažem da je to bilo zbog ispitnog roka, nadam se da ćete imati razumevanja. 🙂 Drugo izvinjenje sledi zbog toga što sam vam obećala da će naredna knjiga koju ću komentarisati biti „Lovac u raži“ Dž.D.Selindžera. Biću potpuno iskrena sa vama: knjigu sam čitala jako davno i nisam sigurna koliko je se dobro sećam, pa iz razloga da ne širim dezinformacije, odlučila sam se za drugu knjigu, koja mi je mnogo svežija u pamćenju a, nadam se da ćete se složiti sa mnom, i uzbudljivija za čitanje. U pitanju je stari, dobri klasik, „Grof Monte Kristo“ Aleksandra Dime oca.

„Grof Monte Kristo“ je neverovatna priča o osveti, mržnji, ljubavi i pravdi. Mnogo se može naučiti iz prilično obimne knjige, uvid u ljudsku prirodu i filozofiju, đto daje mogućnosti za dublje diskusije. „Grof Monte Kristo“ je klasična priča o mladiću po imenu Edmond Dantes, kome je učinjena nepravda od strane njegovih neprijatelja nakon čega je neosnovano bačen u tamnicu. Nakon što je pobegao, preuzima na sebe da se osveti onima koji su ga osudili. Pred kraj knjige, Dantes shvata, uz mnogo žaljenja, da postoje važnije stvari u životu od pukog isterivanja pravde i osvete.

Priča počinje u francuskom gradiću na obali Sredozemnog mora, gde je Edmond Dantes živeo. Bio je srećan, mlad, vereni čovek, koji je uskoro trebalo da postane kapetan trgovačkog broda, Faraona. Dva čoveka su ga prezirala, jedan zbog lepe verenice, a drugi zbog novostečenog čina kapetana. Oni su organizovali zaveru protiv njega i uspeli su da ga osude na zatvor, gde je i ostao 13 godina. U međuvremenu, njegov neprijatelj se oženio njegovom verenicom, i uz mnogo prevara i laži dospeo do visoke pozicije Grofa, koju su samo imućni mogli da steknu. Njegov drugi neprijatelj, koji mu je zavideo na položaju, ubrzo je postavljen za kapetana Faraona, a nakon raznih ulaganja je postao i veoma bogat. Edmondov otac, kojeg je mnogo voleo, je umro ne videvši ponovo svog sina.

Dok je bio u zatvoru, Edmond je bio osuđen na samicu. Ovo ga je skoro dovelo do ludila, čak je i pokušao da se ubije, pogotovo zato što je bio nevin. Nakon pet usamljenih i mučnih godina, ludi sveštenik Farija, još jedan nevin zatvorenik, prokopao je tunel do Dantesove ćelije. On je bio simboličan tip Dantesovog Spasitelja,ponovo mu pružajući nadu u životu. Uskoro su postali najbolji prijatelji i kopali su tunel zajedno. Sveštenik je bio star i mudar. Podučavao je Edmonda svemu što zna. Provodili su dane kopajući, dok je Edmond učio nauku, istoriju, matematiku i ostale stvari od značaja. Uskoro je i Edmond bio obrazovan. Jednog tragičnog dana, sveštenik je doživeo šlog i umro. Pre nego što je preminuo, poverio je Edmondu tajnu, lokaciju bogatstva njegovog mrtvog gospodara, blago o kojem nije moglo ni da se sanja. On je rekao Edmondu da ga koristi za dobrobit drugih i njegovu buduću sreću.

Kada je Edmond konačno pobegao, otišao je pravo na ostrvo Monte Kristo, našao blago i postao izuzetno bogat čovek. Potom je promenio ime u Grof Monte Kristo. Ipak, nakon što je saznao za smrt svog oca i da se njegova verenica preudala, skoro je potpuno pomerio pameću. Želeo je da njegovi neprijatelji pate koliko i on dok je bio u zatvoru. Ali dobrota u njemu ga je sprečila u tome. Umesto toga, on je odlučio da iskoristi svoje bogatstvo da popravi živote svojih prijatelja. Među njima je bio i njegov stari poslodavac, gospodin Morel. Morel je bezbroj puta zahtevao od tužioca da proglasi Edmonda nevinim, i brinuo je o Edmondovom ocu do njegove smrti. Zbog toga je Monte Kristo iskoristio svoje bogatstvo da spasi Morelovu kompaniju od bankrota. Takođe je i obezbedio miraz za Džuli, Morelovu ćerku, bez kojeg ne bi mogla da se uda za Emanuela, čoveka kojeg voli.

Monte Kristova želja za osvetom je na kraju postala toliko velika da on odbacuje sveštenikove savete i počinje da planira osvetu. Njegova surovost prelazi sve granice, u nadi da će postati imun na patnje drugih. Ubrzo se pretvara u bezosećajno stvorenje, bez ljubavi i sreće, koje je zamenio mržnjom i osvetom. Mogao je da prisustvuje najstrašnijoj surovosti, bez imalo saosećanja za svoju žrtvu. Sada se osećao spremnim da oslobodi svoj gnev na one koji su mu oduzeli svu sreću, nadu, radost i ljubav.

Grof je proputovao mnoge zemlje, upoznajući ljude i učeći o stvarima koje će dovesti do uspeha njegove zamisli. Njegove namere su ga na kraju odvele u Pariz, gde su oba njegova neprijatelja živela, kao i Emanuel i Džuli, koje je rešio da poseti. Videvči ih zajedno, grof je osetio duboku povezanost između njih, sreću i ljubav, nešto što je i on nekada imao. Kada se vratio kući, krenuo je da razmišlja o svojoj prošlosti. On je bio dobroćudan i čovek pun ljubavi, sa svetlom budućnošću pred sobom. Da nije otišao u zatvor, imao bi život kao Emanuel i Džuli. Život pun nade, radosti, sreće i ljubavi, nekoga o kome bi brinuo i sa kim bi provodio vreme. Nakon mnogo razmišljanja, grof nastavlja sa svojom zaverom. Na kraju knjige, kada se za sve osvetio (šta sve i kako? Pročitajte knjigu! :)), shvatio je koliko je razaranje i bedu izazvao. Jedino što je želeo čitav život je sreća, a sada ju je uništio drugima. Nakon svega se osetio potpuno beskorisno, poželevši da je živeo drugačiji život.

Na samom kraju knjige, Monte Kristo shvata da je arapska princeza, koju je otkupio iz zarobljeništva, jedina osoba koja mu ikada može doneti sreću. Tako on sa njom odlazi na neko nepoznato mesto, gde će provesti ostatak svog života na najsrećniji mogući način. I na kraju, grof je zaista našao sreću koja mu je izmicala iz ruku čitavog života.

Iako tragičan i tužan, „Grof Monte Kristo“ nas uči da osveta nije put ka miru i postizanju pravde. Ova priča osvaja um i potpuno prikazuje, u neverovatnim detaljima, priču o čoveku kojeg je uništilo zlo i potreba za osvetom, da bi na kraju shvatio svoju grešku i svu bedu koju je izazvao. „Grof Monte Kristo“ je zaista klasik koji vrlo rado preporučujem i u kojem će svako ko ga pročita uživati.

Toliko od mene za ovaj put, naredna knjiga jedna od mojih omiljenih, istinski klasik, „Zločin i kazna“ 🙂

Iva Burazor

Advertisements

, , , ,

 1. #1 od strane Internet i Marketing februar 7, 2011 - 7:22 am

  Sjajna knjiga i odličan prikaz. Aleksandar Dima otac je fenomenalan pripovedač, iako mu kritičari često zameraju pogrešno navođenje istorijskih činjenica, kao što su datumi i slično.
  Još jedna odlična knjiga iz pera ovog pisca je, po meni, Kraljica Margo, iako nije jedno od njegovih najpoznatijih dela. Film je mnogo poznatiji, jedna verzija je čak osvojila i Oskara.

 2. #2 od strane Marko - Buki blog februar 7, 2011 - 12:15 pm

  Primicu zahvalnost u ime autora Ive, koja je napisala ovaj clanak:) Ovi moji autori su lenji da otvore account na wordrpress-u pa da objavljaju sami, nego mi salju u word-u…moracu da zapisujem komentare pa da oni odgovaraju hehe 🙂

 3. #3 od strane dudaelixir februar 7, 2011 - 4:46 pm

  Hvala Ivi na lepo ispričanoj knjizi. Mislim, da mladi ljudi nisu baš svesni koliko je osveta opasna i koliko truje dušu. Sazrevanjem se to ukapira! Naravno, govorim iz ličnog iskustva. Sada mi tako nešto ne bi palo na pamet, ali, ne zaboravljam, ako mi je učinjena nepravda. 🙂

  • #4 od strane ivan mart 23, 2014 - 4:12 am

   15 godina u zatvoru je oko cetvrtine zivota. otac mu je umro kao pas u bedi od gladi. izgubio je zenu koju voli. sta je trebao da gleda one koji su mu unistili zivot kako zive u sreci i bogatstvu? prvo vama pitanje: jeste li vi svesni koliko osveta truje dusu? ne mozete o tome pricati, ako niste bili u takvoj situaciji, pa osetili koliko vam je dusa zatrovana. drugo, postoje mnogi razlozi za osvetu, da seneko sveti zato sto mu je recimo neko poginuo u saobracajnoj nesreci, pa da se sveti krivcu, to je bezveze i za osudu. Ali da ti neko unisti zivot, da izgubis sve sto si voleo, ako nije za prihvatanje, a ono bar nije ni za osudu. dobili su sta su zasluzili i da je ova prica istinita moglo bi se samo diviti necijoj snazi da godinama ceka, da proracuna sve u sekund i dodje do svog cilja. edmonde dantes – svaka ti cast

 4. #5 od strane Marko - Buki blog februar 7, 2011 - 5:20 pm

  Kako bi rekli italijani osveta se servira hladna, jest da truje ali i boli !

 5. #6 od strane cakulanje februar 8, 2011 - 1:33 am

  Dimini romani su dela na kojima se stiče ljubav prema književnosti ili ljubav prema čitanju.
  IM glasa za Kraljicu Margo, a ja ću za Gospođu de Monsoro i Crnu lalu.
  Zahvaljujem se Ivi, tvojoj sestri ( ispravljaj Marko ako grešim ) na uloženom trudu i dobro obavljenom poslu. S nestrpljenjem očekujem prikaz o Zločinu i kazni. 🙂

 6. #7 od strane Marko - Buki blog februar 8, 2011 - 2:37 am

  Vidis kako sam ih sve organizovao..he he pravi menadzer 🙂

  • #8 od strane cakulanje februar 8, 2011 - 3:59 am

   Del Boy 😀

   Šalim se. Nema ničeg lepšeg za jednog roditelja od saznanja da ima tako plemenitu i dobru decu!
   Pozdravi svoje roditelje i čestitaj im u moje ime.
   Obećavaš da ćeš to uraditi?

   • #9 od strane Marko - Buki blog februar 8, 2011 - 4:24 am

    Obecavam!! 🙂 Svi smo mi Del boj…nisam ja za dzabe zavrsio trgovinu na ekonomskom 🙂

 7. #10 od strane Lugar februar 11, 2011 - 8:26 pm

  Marko, prenesi Ivi moje zahvaljivanje za ovaj tekst. Ne znam koliko puta sam pročitao ovaj roman. U jednom periodu života (u dalekoj mladosti) sam mu se često vraćao. Dodao bih samo da nakon pročitanog romana, svaka ekranizacija deluje krajnje nedorečena. Uostalom, mislim da se ovaj roman ne može pretočiti niti u film, niti u seriju.

 8. #11 od strane Marko - Buki blog februar 11, 2011 - 10:20 pm

  Neretko filmovi ne mogu da docaraju ono sto knjiga pruza jer filmovi su ograniceni vremenom trjanja, budzetima raznim spletkama…dobro da uopste pogode temu filma 🙂
  A Iva verujem da ovo cita, a i prenecu joj sve sto se stavi u komentar 🙂

  • #12 od strane Boban februar 11, 2011 - 10:25 pm

   Pa da. Kada čitam knjigu ja u glavi pravim film. Uvek imam vizuelizaciju. Recimo Nečistu krv, Koreni i još neke sam smestio u kući na selu gde su živeli baba i deda. 🙂 Neke „gledam“ na izmišljenim lokacijama :).

 9. #13 od strane Marko - Buki blog februar 11, 2011 - 10:40 pm

  pa to je draz knjige 🙂

 10. #14 od strane Bojan jul 26, 2012 - 7:20 pm

  Dobra knjiga..!

 11. #15 od strane Iva januar 20, 2014 - 9:33 am

  Ja bas danas krecem u skolu, idem posle podne, za raapust smo imali da procitamo Grofa Monte Krista ( inace ja sam 5. razred)…
  Dok sam citala s najbolje razumela, pa sam trazila sajt sa prepricanom pricom…. Hvala mnogo sve mi je jasno sad… 😉 😉 😀

  • #16 od strane Marko Burazor januar 20, 2014 - 7:20 pm

   hvalaa super bas mi je drago 🙂

 12. #17 od strane Kosta jul 11, 2014 - 11:58 pm

  Inace po motivima ove knjige je radjena i americk serija Osveta (Revenge).

 1. Tweets that mention Grof Monte Kristo « Buki Blog -- Topsy.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: