Star Wars – neka sila bude sa tobom!

Ratovi zvezda ili u originalu Star Wars predstavlja jedan od najkultnijih filmova tj. serijala koje je ovaj svet video. Postojali su kasnije mnogi pokušaji na sličnu temu  ali nijedan nije prišao ni blizu ovoj naučno- fantastičnoj sagi.

Nema muškarca koji ne voli dva filma Rokija i Ratove zvezda. Jednostavno to su filmovi koji moraju da se odgledaju kako bi se shvatio njihov značaj. Nаše lepše polovine kad čuju za te filmove često uzdahnu i kolutaju očima. Šta čemo to je bukvar kinematografije!

Najveća vrednost Ratova zvezda je ta, da predstavlja toliko revolucionaran poduhvat u filmskoj umetnosti da ni mnogi filmovi danas tehnički nisu uspeli da se približe uverljivosti, a prošlo je samo 30 i kusur godina od prvog filma u serijalu.

Ratovi zvezda predstavljaju ultimativnu borbu dobra i zla, koje nam daje poruku da u svakom čoveku pored dobre  ima i one mračne strane i obratno.

Naučno fantastika je žanr koji uvek je bio dosta gledan pre svega među mladima. Ono što ovaj žanr pruža je da bar na dva sata proputujemo nekim svetovima koji ne postoje (ili negde i postoje, a mi ne znamo), a opet ostavljaju mogućnost da ipak ekranizacija onoga što smo gledali jednog dana se i ostvari. Jednostavno niko do sada nije istražio ceo svemir kao ni njegove granice ako uopšte postoje?

Fantastika je dobra materija da se kreira mašta, a u svakom čoveku  čuči maštar.

Ajmo malo o samom filmu!

Ovaj serijal filmova je pravo remek delo pre svega jednog čoveka Džordž Lukasa. Serijal se sastoji od u početku 3 filma koji su napravili glavni uspeh , ali materija je napisana za 6 filmova. Kako bi usled nedostatka sredstava, film doživeo komercijani uspeh Lukas je snimio poslednja tri filma, počev od četvrtog dela jer su ona imala više kako bi rekli akcije . Tako su snimljeni Ratovi zvedda Epizoda 4,5 i 6. Nekoliko decenija kasnije kad su Ratovi zvezda uveliko postali kultni i prigrlili svoju vernu publiku koja  je nekoliko desetina puta gledala sva tri dela, krenula je realizacija prva tri dela serijala koja praktično objašnjavaju kako je sve počelo.

Da  damo malo više o detaljima kako su nastali Ratovi zvezda.

Džordž Lukas posle uspeha filma Američki Grafiti počinje da piše scenario za film koji je predviđeno da bude sastavljen iz dve triologije. Film prati Anakina Skajvokera (kasnije postaje Dart Vejder) i u prvoj triologiji se pažnja fokusira na njega samog i na njegov život pre nego što je postao Dart Vejder. Druga triologija se više bazirala na Anakinovom sinu Luku Skajvokeru.

Kad je završio scenario koji se zvao tada Istorija Ratova zvezda kao logičan izbor ponudio je scenario studiju sa kojim je sarađivao na Američkim grafitima (ostvaren veliki komericjalni uspeh) Universal pictures studiju. Kad su dobili scenario bez razmišljanja su ga odbili sa obrazloženjem da je besmislen i da je tema više nego glupa. To mišljenje su delili i drugi stuiji ali uvek se nađe jedan koji bi zagrizao…setite se kako je Roki nastao. 20th century fox je prihvatio ponudu i odvojio nekih 10 miliona $ za snimanje filma koji će Ratove zvezda lansirati u legendu.

Maja 1977   Ratovi zveda-Epizoda 4: Nova nada su počeli da se prikazuju u bioskopima i prikazivani su u samo 43 bioskopa u celoj Americi. Film je doživljen od strane publike kao najveća avantura koju je kinematografija ikad videla. Ubrzo je počeo da raste broj sala koje su se takmičile koja će pre da  prikazuje film, ukupna zarada koju je film ostvario samo u Americi je bila 460 miliona $. Granice zarada  su probijene.

Od ukupne zarade Džordž Lukas je dobio oko 50 miliona $ kao nagradu od strane Fox-a. U pregovorima sa Fox-om Lukas se više fokusirao na kontrolu franšize nego na samu zaradu. Sklopljen je dogovor da ništa ne može da se menja i da se radi bez njegove saglasnosti kao i da sva autorska prava poseduje upravo on i da 40% od profita ide njemu.

1978 godine Lukas kupuje 1800 hektara zemljišta kako bi započeo snimanje nastavka prve triologije Imperija uzvraća udarac. Taj film mnogi filmski kritičari smatraju jednim od najboljih nastavaka nekog filma ikada.  Finansirao je film  iz sopstvenog džepa i ceo film je koštao 30 miliona $. Kad je film došao u bioskope praktično se desila repriza prvog dela. Film je gospodario bioskopima i zaradio je 290 milion $ samo u Americi.

1983  godine, Povratak Džedaja poslednji nastavak prve triologije nastalja gde su prethodna dva dela stala sa zaradjenih 309 miliona $ u Americi.

Desetak godina posle poslednjeg snimljenog filma o Ratovima zvezda Lukas objavljuje da kreće rad na snimanju druge triologije koja po radnji prethodi snimljenoj .

1999 izlazi Epizoda 1 Ratova zvezda koja predstavlja početak završetka ovog serijala koji je obeležio kinematografiju.

Dart Vejder

Dart Vejder ili dok je bio džedaj Anakin Skajvoker kao što je na početku rečeno predstavlja glavni lik celog serijala. On reprezentuje ljudsku prirodu koja se transformiše od nevinog dečaka do problematičnog pubertetlije koji postaje jak ratnik ispunjen sve većom pohlepom i mržnjom koja ga odvlači na mračnu stranu i odvodi ga od svega što je ljudsko, a pri tom ostavljajući u njemu samo malo dobrote koja je sakrivena duboko u mehaničkom telu koje oslikava njega kao glavnu pesnicu  mračne strane sile.

Iako malo dobrote i ona je ponekad dovoljna ako se upotrebi na pravi način da se pobedi zlo!

Uzdravlje

Marko Burazor

Buki blog

Advertisements

, , , , , , , , , , ,

 1. #1 od strane ja mart 23, 2013 - 8:49 pm

  Ja sam zensko i volim star wars.

  • #2 od strane Marko Burazor mart 23, 2013 - 11:35 pm

   pa star wars vole mnogi pogotovu zene vole Han Soloa 🙂

 1. Tweets that mention Star Wars – neka sila bude sa tobom! « Buki Blog -- Topsy.com
 2. Filmska klasika #2 « Buki Blog
 3. Best of Ennio Morricone « Buki Blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: