Carevac

KUL-carevac

Mnogo pažnje poklanjamo i divimo se ponekad stranim muzičarima i autorima, a neke naše koji stvarno vrede ni ne znamo ko su.  Kad odemo na neku tradicionalnu svetkovinu i veselje može se desiti da se čuje poneka strana pesma ili kompozicija, ali da se ne lažemo sve se svede na kraju na kolce  i na one stare nardone izvorne pesme.

Da li se neko zapitao ko je napisao ta kola ili tu izvornu pesmu? Ja jesam! Ono što me je malo zaprepastilo koliko malo članaka je posvećeno velikanima naše muzike koju zovemo tradicionalna, a posebno Vlastimir Pavlović – Carevcu!!!

Da vas ne bi držao u neizvesnosti po čemu je on poznat, Carevac je čovek koji je napisao  kola kao što su:  Moravac,  Žikino kolo, Vranjansko i mnoga druga kola, kao i neprevaziđenu kompoziciju kao što je Svilen konac.  Ne sme se nikako ni izostaviti učestvovanje u kreiranju i pomoć svom drugu Stanislavu Biničkom oko komponovanja možda i najveće kompozicije koju ima ovaj narod Marš na Drinu!!!

Što je Vuk Karadžić bio za našu pismenost to je Carevac za našu nardodnu muziku. Pored kompozicija koje je sam napisao on je mnogo više sakupljao stare narodne izvorne melodije i kola i dokumentovao ih kako bi ih sprečio od večnog zaborava.

Da malo posvetimo pažnje i o njemu samom.

– rodjen u selu Carevcu (V. Gradiste) 7.10.1895.
– skolovanje: Pozarevac i Uzice (matura 1914)
– zavrsio Pravni fakultet (1923)
– advokat u Velikom Gradistu i Beogradu
– ucesnik u dva svetska rata
– borac za socijalnu pravdu, zatvaran i proganjan (Banjica, Dahau)
– zaljubljenik u muziku
– Srbin, svom narodu podario predivne melodije i podigao nacionalni ponos
– odsvirao Svilen konac, sasvim dovoljno za jedan zivot
– umro slavljen (Beograd 10.1.1965)
– njegova muzika traje u vremenu

Bio je dirigent Hora društva „Abrašević“ i jedan od prvih izvođača narodne muzike na programima Radio Beograda.

Violinu je svirao punih pet decenija.  Osnovao je i rukovodio Narodnim orkestrom Radio Beograda sve do svoje smrti.

Bio je veliki boem i zaljubljenik u mali kraj na Vračaru Čuburu, gde je provodio namilije dane kako je jedanput jednom rekao:

„Koji kraj najviše volite?“ – pitali su ga.

– „Čuburu!“

– „Zašto?“

– „Čini mi se da nikad nisam padao u takav sevdah kao u malim čađavim kafanama ovog kraja, koliko put sam dočekao zoru u „Kičevcu“ i „Sokolcu“ svirajući ozarenim licima zidara, dimničara, kočijaša, bifedžija… Kad umrem recite: „Carevac je odsvirao“. Samo to. Ne volim govore i nekrologe.“

Kompozicije koje je on sačuvao od zaborava su brojne, a jedna posebno, a to je Nizamski rastanak, kad ju je našao ta pesma  se vodila kao Turski rastanak on joj je dao neki novi oblik koji će joj omogućiti večni život.

Ono što je zanimljivo kod njega da je nekim kompozicijama dao imena po njegovim velikim prijatelja iz rodnog Gradišta npr. Žikino kolo, Branino kolo, pa su jednog drugara zvali Moravac itd…

O njemu bi moglo da se piše danima, ali muzika je bila ono što je pričalo više od ijedne reči.

Kompozicija koja ga je ipak najviše proslavila interpretirajući je i šireći je, ona sa kojom je i počeo svoj muzički opus davne 1914 godine kao podkapelnik violinista  koju mu je na Ceru usadio  kapelnik i tvorac kompozicije Stanislav  Binički – Marš na Drinu. Tom kompozicijom je počelo sve sa njom je i završio svoj  živopisan život.

Ovde možete da vidite kako  su novine opisale poslednje dane ovog velikana (do ovih podataka se nije lako došlo verujte):

Čuveni violinista, Vlastimir Pavlović Carevac,
poslednju melodiju koju je odsvirao, bila je marš „Na Drinu“

Doček nove 1965. u Domu kulture na Novom Beogradu. Svira Carevac. Te noći, on poslednji put svira istoriju svoga naroda i svoju. Kakva sudbina: Carevac je ratnik iz Prvog svetskog rata. Kao đak – podnarednik, učestvuje u odbrani Beograda 1915. Snimio je gramofonske ploče i zaradio, pobedničku pesmu rata u kome je sam učestvovao. Proneo je zemljom i svetom, svirajući muziku Velikoga rata, marš opanka, svirale, šajkače i čanka… U stvari, Binički i Carevac, ratnici i violinisti, još jednom su se sreli, ratnici iste vojske. Sada u pesmi. U maršu „Na Drinu“. Uskoro, Carevac je umro.

Kako ne bi bio potpuno zaboravljen potrudili su se njegovi Braničevci tako što svake godne se proslavljaju Carevčevi dani (takmičenje u violini) u njegovom rodnom Carevcu kod Velikog Gradišta!!!

Ispod ćete moći da poslušate (skinete) samo neke od  najznačajnija dela i  originalno izvodjenje orkestra Radio Beograda na čelu sa Vlastimir Pavlovićem Carevcom

Marš na Drinu

Nizamski rastanak

Moravac kolo

Svilen konac

Žikino kolo

Uzdravlje!!!!

Marko Burazor

Buki blog

, , , , , , , , , , , ,

 1. #1 od strane zelenavrata januar 5, 2013 - 12:38 am

  Hvala!

  • #2 od strane Marko Burazor januar 5, 2013 - 3:08 am

   hvala tebi 🙂 ja sam to davno imao potrebu da napisem taj clanak jer stvarno malo ima podataka i to sve iscepkano, na nekim forumima, ni jedan onako strukturiran tekst koje covek, da izuzmem Wikipediju koja vise pise o nejgovm selu Carevac nego o njemu

 2. #3 od strane Balsa januar 5, 2013 - 9:50 am

  Meni je ipak ovo neprevazidjeno od njega:

  • #4 od strane Marko Burazor januar 6, 2013 - 2:46 am

   genijalno :))) hvala to sto si ovako stavio u komentar 🙂

 3. #5 od strane dejan oktobar 26, 2014 - 11:44 am

  Хвала за овај чланак, свака част.
  Жалосно је што знамо свакакве глупости а не знамо за овакво истинско благо.

 1. Tweets that mention Carevac « Buki Blog -- Topsy.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: