Gaudi od Barselone

Asocijacija na Barselonu sad bi verovatno bila prvo fudbalski klub, zatim Mesi,pa  košarkaški klub Barselona, ali osoba koja će večno živeti uklesana u temelje grada i koja predstavlja  sinonim za Barselonu  je Antonio Gaudi.

Ovaj članak će bit posvećen jednom od najvećih arhitekata svih vremena  koji je od Barselone napravio da bude grad koji bi svako na ovom svetu posetio i osetio bar na minut njenu punu draž.

Priča o Gaudiju počinje davne 1852 godine u gradiću Reus u blizini Taragone u Kataloniji.  Kao najmlađe od petoro dece bio je i najkrhkijeg zdravlja i od malena je bolovao od razanih bolesti, a po najviše od reume. Prepisivane su mu dijete i ogranićeno kretanje, često su ga po selu sretali kako jaše magarca. Bolesti su ga odvukle od društva i poprilično ga izolovale i okrenule prirodi i spoznaji sveta oko sebe.

Grnčarska tradicija u porodici usmerila je njegov talenat u pravcu direktne realizacije forme u prostoru bez pravljenja nekih posebnih  prethodnih nacrta i planova.

Školovao se na Višoj tehnikoj školi arhitekture u Barseloni. Pošto nije živeo u izobilju i često imao problem sa novcem , zaposlio se kao tehnički crtač i ponekad kao i dizajner enterijera. Kako se pokazao mnogo boljim nego što je od njega očekivano, dvojca arhitekata koji su mu bili poslodavci su ga angažovali na različitim projektima i što je najvažnije da li mu priliku da radi (što u današnje vreme nije slučaj).

Diplomirao je u 26-oj godini i počinje da radi uglavnom kao dizajner enterijera i dekorater. Jedna od vitrina koju je dizajnirao za poznato obdanište, Kasa Kornelja (katal. Casa Cornellà) u Barseloni, biva izabrana za Univerzalnu izložbu u Parizu, 1878. Godine. Taj čin postaje prelomna tačka  u profesionalnom i privatnom životu mladog Gaudija. Eusebi Guelj, jedan od uvaženih poslovnih ljudi tekstilne industrije u Kataloniji, bio je impresioniran elegancijom i modernim stilom te vitrine, te je postao Gaudijev glavni klijent i mecena, po kome će kasnije dobiti ime i Park Guelj.

Najvažnije delo iz ranijeg stvaralaštva tačnije po završetku fakulteta biva Gradski trg u Barseloni koji biva ukrašen fontanama i raznim ukrasima po kojima ostaje poznat za navek vekova.

U periodu 1878-1882 god. Gaudi radi u gradiću Matarou, 30 km udaljenom od Barselone, gde je živela njegova jedina ljubav za koju se znalo. Po njegovom projektu tu je četiri godine trajala gradnja fabričke radničke kantine (da je pravio i šupu  kad je ljubav u pitanju on bi se našao tu).

U međuvremenu ga unajmljuje  Manela Visensa da mu projektuje kuću I tu stvara  poznatu Kuću Visens. Uporedo sa radom na kuci Visens 1878 započinje rad na Hramu Sagrada Familia . Početak rada na kući Visens smatra se početkom modernizma, poznatog i kao Art Nuovo!

Njegovo umetniki opus  se razvijao u dve faze. U prvoj fazi mnogo ga je zanimala mavarska umetnost, prevashodno zbog njene dekorativnosti, a potom ga je privlačila Gotička umetnost zbog kamenih skulptura.

Iako po obrazovanju arhitekta, Gaudi nije stvarao i projektovao samo zgrade, kako bi se to možda moglo pomisliti. Kad šetate Barselonom danas možete prema Gaudijevim skicama i projektima naći ulične lampe, vrtove, kuće, crkve, manastire i, do danas nedovršenu, katedralu Sagrada Familia (što na španskom znači Sveta porodica). Ne sme se izostaviti da je Gaudi bio veoma blizak Katoličkoj crkvi.

U kućama koje su građene po njegovim projektima i idejama, mogu se naći komadi nameštaja nesvakidašnjeg izgleda, na zidovima i plafonima lepi i interesantni ukrasi od stakla, drveta, mozaika, kao i kamini, stepeništa i vrata veoma neobičnih oblika.

U svoja dela, Gaudi je utkao prizore i detalje umetnosti  raznih naroda , ali i likove mitoloških priča  drevnih civilizacija. Dozvolio je  mašti da postane stvarnost kroz  jedinstvena umetnička dela koja je stvorio. Gaudijevi radovi podsećaju na prizore iz najuzbudljivijih i najmaštovitijih bajki.

U kasnijim godinama svog života nije se previše rasplinjavao već se posvetio radu na svom remek delu, katedrali Sagrada Familia koja I do dana današnjeg nije završena.

Najznacajniji radovi

• Kasa Visens (1878-1880)

• Palata Guelj (1885-1889)

• Terazijski koledz (1888-1890)

• Kasa Kalvet (1899-1904)

• Kasa Batlo (1905-1907)

• Kasa Mila (Pedrera) (1905-1907)

• Park Guelj (1900-1914)

• Sagrada Familija (1884-1926)

Mnogi njegovi radovi se nalaze u centru Barselone. Osam ih je UNESCO proglasio za svetsku bastinu. Ispod ćete videti galleriju njegovih dela koja su Barselonu načinili gradom koji mora da se poseti.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Godine 1926+te godine Antonija  gazi tramvaj i on usled neurednog i odrpanog izlgeda  biva prebačen u sirotinjsku bolnicu  (pošto niko nije prepoznao slavnog Katalonca) gde dva dana nakon  toga umire. Ožaljen od cele Barselone,gradske vlasti I ceo narod donose jednoglasnu odluku da se tramvaji povuku iz upotrebe u Barseloni.  Nema ih ni  dan danas.

Uz dozvolu Pape i državnih vlasti, sahranjen je u porti crkve Sagrada Familia, kojoj je posvetio poslednje 43 godine svog života.

Do sledećeg teksta!

Marko Burazor

Advertisements

, , ,

 1. #1 od strane Olja novembar 8, 2010 - 9:48 pm

  Znas, svaka cast fudbalerima i stadionu, impresivno stvarno, ali meni je ipak Barselona=Gaudi… i zapravo od najranije mladosti je pamtim upravo po Sagrada Familiji, odn. zbog nje sam pozelela da upoznam Barselonu… i nisam se pokajala.. posle Beograda, to je grad u kojem bih zivela… potpuno fascinantno

 2. #2 od strane Marko - Buki blog april 25, 2012 - 3:16 pm

  Reblogged this on Buki Blog.

 3. #3 od strane dudaelixir april 25, 2012 - 3:40 pm

  Gaudi je zaista bio genije nad genijima. Dela su mu fantastična. Svaka čast majstoru. Jeste greškom umro, ali mu se Barselona, kao i cela Španija, zahvalila na visokom nivou! Slava Gaudiju! 🙂

 4. #4 od strane Provincijalac april 25, 2012 - 7:43 pm

  Gledao sam emisiju o njemu na TV_u iduševio se. Lep post si napisao i potsetio nas na jedan genijalan um. Toliko je poseban, da ne mogu a da se ne pitam da li si oni svesni običnog trenutka
  posvećen zadovoljavanju najosnovnijih životnih potreba. Mislim generalno na sve velike umove, ili i u takvom jednom trenutku žive u svom svetu?

  • #5 od strane Marko - Buki blog april 25, 2012 - 9:58 pm

   oni zive u svom svetu ,zato sto mislim da im se niko ne bi petljao u ideje koje su zamislili…

 5. #6 od strane dudaelixir april 26, 2012 - 8:45 pm

  Marko, nadam se da je promocija tvoje knjige prošla super, pa se nadam da ćemo nešto od toga i čuti i videti! Čestitam ti, još jedanput i srećna prodaja! 😀

  • #7 od strane Marko - Buki blog april 27, 2012 - 12:53 am

   hvala upravo sam dosao kuci , evo 3 nocu, otisao sam sa prijatlejima na malu proslavu 🙂

 6. #8 od strane tanjatg april 27, 2012 - 12:01 pm

  Odličan članak. Barselona i jeste jedan od najlepših gradova na svetu upravo zahvaljujući junaku tvog posta. ono što je Gaudi pravio jeste čarobno. Čini mi se da ta reč najviše pristaje

  • #9 od strane Marko - Buki blog april 27, 2012 - 9:11 pm

   ma ja Barselonu zovem GAudi grad 🙂

 7. #10 od strane LaBiLnA april 30, 2012 - 12:35 am

  Volim Barselonu 🙂 I navijam za Barsu 😀

  • #11 od strane Marko - Buki blog april 30, 2012 - 7:17 am

   Zvezda i samo Zvezda 🙂 Barsa se postuje 🙂

 8. #12 od strane LaBiLnA april 30, 2012 - 11:02 am

  Zvezda se podrazumeva 😛

 1. Wonderland specijal-Gaudi « Buki Blog
 2. Wonderland specijal-Gaudi « Buki Blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: